■ میگوی پاسفید
◄ نام علمی: Litopenaeus vannamei
◄ سایر نامهای فارسی: میگوی سفید غربی، میگوی وانامی، میگوی پاسفید غربی، میگوی سفید اقیانوسی
◄ نامهای انگلیسی: Whiteleg shrimp
و نیز: Pacific white shrimp, King prawn
◄ سایر زبانها: -
◄ نامهای علمی مترادف: Penaeus vannamei
■ آرایهشناسی:
• زیرشاخه: سختپوستان (Subphylum: Crustacea)
• رده: نرمزرهیان (Class: Malacostraca)
• زیررده: هونرمزرهیان (Subclass: Eumalacostraca)
• راسته: دهپایان (Order: Decapoda)
• زیرراسته: دارآبششداران (Suborder: Dendrobranchiata)
• بالاخانواده: درازمنقارچهواران (Superfamily: Penaeoidea)
• خانواده: درازمنقارچکان یا پنائیدها (Family: Penaeidae)
• جنس: لیتوپنائوس (Genus: Litopenaeus)
• گونه: میگوی پاسفید (Species: Litopenaeus vannamei)
• -
■ پراکنش جهانی میگوی پاسفید:
• وارداتی و معرفیشده به ایران و همچنین به شکل بومی در:
آمریکای جنوبی و مرکزی: کاستاریکا، ال سالوادور، گواتمالا، مکزیک، پرو
• معرفی شده به کشورهای متعدد مثل: چین، هند، اندونزی، مالزی، میانمار، فیلیپین، تایوان، تایلند، ویتنام، هلند، پلی نزی، برزیل، شیلی، کلمبیا، ونزوئلا، دومینیکن، ایالات متحده و...
■ ویژگیهای ظاهری:
• حداکثر طول بدن: 23 سانتیمتر
• وزن: حداکثر - گرم
• سن: -.
• شکل بدن: روستروم تقریبا بلند با 7 تا 10 دندان روی بخش پشتی و 2 تا 4 دندان روی سمت شکمی | بدن سفید شفاف دارد که کمی متمایل به رنگهای دیگری مثل آبی است | نوک روستروم در بالغین به میانهء دومین بخش روسترال میرسد. | شیار جانبی روسترال تا دندان خلفی روسترال امتداد دارد. | آخرین قطعه شکمی سه برش جانبی دارد. |
■ خصوصیات فیزیولوژیک:
• تولید مثل: انتقال اسپرم غیرمستقیم است.
هماوری مطلق آن بین 30000 تا 80000 عدد تخم برای هر میگوی ماده است.
■ زیست شناسی و رفتار:
• کفزی، ساکنآبهای شور و لبشور تا عمق 72 متری.
• نوزادان در آبهای لبشور خورها و بالغین دریازی هستند.
• روی بسترهای گلی مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری با دمای تدریجی 26 درجه سانتیگراد زندگی میکنند. مختصات جغرافیایی از 35 درجه شمالی تا 20 درجه جنوبی
■ غذا:
• در محیط طبیعی از انواع پلانکتون گیاهی و جانوری با منشاءهایی مثل سختپوستان، نرمتنان، پرتاران، جلبک، تخم و لارو ماهی و... همراه با مواد آواری استفاده میکند.
• در محیط پرورشی هم با غذاهای فرموله، و هم با غذاهای زنده مثل ریزجلبک، ناپلیوس آرتمیا، غذاهای مصنوعی دستساز و... قابل تغذیه است.
■ ارزشهای تجاری میگوی پاسفید:
• در ایران یکی از گونههای میگوی پرورشی است. پرورش توام آن با ماهی نیز امکانپذیر است. در ایران هم در آبهای جنوبی و هم در سواحل شمالی و نیز آبهای داخلی پرورش داده شده است. در بعضی نقاط ایران امکان پرورش دو دوره در سال بررسی شده و موفق بوده است.
• گونه پرورشی بسیار مهم در سطح جهان که 53 درصد کل میگوهای پرورشی دنیا را شامل میشود.
• امکان استحصال کیتین و کیتوزان از پوستهء باقیمانده از فرایند فرآوری میگوی پاسفید وجود دارد.
■ آسیبها و تهدیدها:
• وضعیت ذخایر جهانی بومی این گونه مشخص نیست، گروه صلح سبز، این گونه را به دلیل آسیب مناطق مانگرو و برداشت زیاد، در معرض خطر اعلام کرده است.
• بیماریهای مهمی که میگوی پاسفید با آن درگیر است، شامل بیماری لکه سفید، عفونتهای ویبریو، سندرم ویروسی تائورا (TS)، نکروز عفونی هیپودرمال و خونساز (IHHN) هستند.
• بیماری ویروسی HPV در میگوی پاسفید در بعضی مناطق ایران ردیابی شده است.
• مطالعهای روی میگوهای بازار تهران نشانگر وجود فلز کادمیم، بیش از غلظت مجاز جهانی بوده است.
■ تصاویر و فیلمهای از میگوی پاسفید: |