:: ماهیان خلیج فارس و دریای عمان ← خانواده سرخوماهیان ← گونه ماهی سرخوی سبز
■ سیستماتیک:
■ نام علمی گونه: Aprion virescens Valenciennes, 1830 j
:: نام فارسی و محلی ایران: ماهی سرخوی سبز
• نامهای محلی ایران» سیستان و بلوچستان: شوکِیات. هرمزگان: سوهرو، سهرو. خوزستان: حمر.
:: ردهبندی کامل ↓
← Class: Actinopterygii (رده: پرتوبالگان)
← Infraclass: Teleostei (فرو رده: پیوستهاستخوانان)
← Order: Perciformes (راسته: سوفماهیسانان)
← Suborder: Percoidei (زیرراسته: سوفماهیواران)
← Family: Lutjanidae (سرخوماهیان) (En: Snappers)
← Subfamily: Etelinae
← Genus: Aprion
← Species: Aprion virescens (گونه: ماهی سرخوی سبز)=تنها گونهء این جنس
:: نام انگلیسی: Green jobfish و نیز: Blue-green snapper fish, Blue-gray snapper, Job fish, Slender snapper, Krakap
• کشورهای عربی حاشیه خلیج پارس و دریای عمان و سایرین: عصموديّ أخضر، اندق اصلی، فارسی.
:: برخی از نامهای علمی مترادف قدیمی، یا غیرمعتبر: Aphareus virescens, Aprion viresceus, Mesoprion microchir, Sparopsis latifrons, Sparopsis elongatus, Aprion kanekonis
:: ریشه لغوی: Aprion : از واژههای a (یونانی)= بدون + prion (یونانی)= دندانه، دندان.
■ کشورهای محل زندگی ماهی سرخوی سبز
• گزارششده از آبهای ایران و کشورهای دیگر مثل:
آسیا: بحرین، بنگلادش، برونئی دارالسلام، کامبوج، چین، هنگ کنگ، هند، اندونزی، عراق، ژاپن، اردن، کویت، ماکائو، مالزی، مالدیو، عمان، پاکستان، فیلیپین، قطر، عربستان، سنگاپور، سریلانکا، تایوان، تایلند، تیمور شرقی، امارات، ویتنام، یمن و...
اقیانوسیه: استرالیا، ساموآ، فیجی، پلی نزی، گوام، کیریباتی، میکرونزی،نائورو، نیوکالدونیا، پالائو، پابوآ گینه نو، تاهیتی، تونگا و...
آفریقا: کومور، جیبوتی، مصر، اریتره، کنیا، ماداگاسکار، موریس، موزامبیک، سیشل، سومالی، آفریقای جنوبی، تانزانیا
■ زیستگاههای گزارش شده ماهی سرخوی سبز
• بومی در خلیج فارس و دریای عمان همچنین:
دریای آندامان، دریای عرب، اقیانوس اطلس، خلیج بنگال، دیواره بزرگ مرجانی و دریای مرجان استرالیا، خلیج عدن، خلیج تایلند، اقیانوس هند، خلیج کیمبی، خلیج میلنه، فلاتهای شمال، شمالشرق، شمالغرب و غرب مرکزی استرالیا، اقیانوس آرام، خلیج پانای، آبهای پلینزی، دریای سرخ، خلیج کوسه، آبهای ساحلی سومالی، دریای جنوب چین، دریای سولو-سلب، دریای زرد و...
■ ویژگیهای زیستگاه ماهی سرخوی سبز
دریازی و مجاور صخرههای مرجانی. بنتوپلاژیک.
در عمق 0 تا 180 متری دیده میشود.
ساکن مناطق گرمسیری
بالغین ساکن آبهای ازاد آبگیرهای عمیق، کانالها یا آبسنگهای مرجانی رو به دریا
مختصات جغرافیایی: از 35 ° شمالی تا 31 ° جنوبی و 33 ° شرقی تا 134 ° غربی
■ مشخصات ظاهری، رفتاری و فیزیولوژیک ماهی سرخوی سبز
• شکل بدن: باله پشتی مجموعا دارای 10 شعاع سخت و 11 شعاع نرم | باله مخرجی دارای 3 شعاع سخت و 8 شعاع نرم | باله سینهای دارای 17-18 شعاع نرم | باله شکمی دارای 1 شعاع سخت و 5 شعاع نرم | باله دمی دوشاخه | روی خط جانبی دارای 48-50 فلس | تعداد مجموع جاروییهای آبششی (Gill Rakers) برابر 19-24 عدد | بدن دوکیشکل با مقطع بیضی | پیشانی محدب | موقعیت دهان از نوع انتهایی | فلسها از نوع شانهای | لبهء پیشسرپوش آبششی در بالغین صاف و در بچهها گاهی دندانهدار | آخرین شعاع نرم بالههای پشتی و مخرجی بلندتر است. | شعاعهای دمی کوتاه هستند | غشاء بین شعاعی بالههای پشتی و مخرجی فاقد فلس | رنگ بدن سبز تیره تا آبی، یا خاکستری-آبی است.
• اندازه: حداکثر طول کل 112 سانتیمتر و طول کل رایج 90 سانتیمتر است. بیشترین وزن ثبت شده 15.4 کیلوگرم است.
• طول عمر: میانگین سن جمعیت آن 6.7 سال است اما تا 15.6 سال عمر میکند.
• غذا: بیشتر از ماهیان و در کنار آن از میگوها، خرچنگهای گرد، سرپایان و جانوران پلانکتونی استفاده میکنند.
• ژنتیک: -
• ویژگیهای رفتاری: بیشتر بصورت تکی و گاهی گروهی دیده میشوند.
• سایر توضیحات: -
■ تولیدمثل ماهی سرخوی سبز
از حدود 42 تا 50 سانتیمتری بالغ میشوند. سن بلوغ 4.5 سالگی است.
طول دوران توانایی باربری آن حدود 12.3 سال است.
از تخم و نوزاد مراقبت نمیکنند.
تقریبا در تمام طول سال بسته به مکان، تخمریزی آنها گزارش شده است.
■ صید ماهی سرخوی سبز
با قلابهای ماهیگری ورزشی، رشتهقلابهای طویل عمقی، ترال کف و زوبین صید میشود.
■ ارزشهای اقتصادی ماهی سرخوی سبز
دارای ارزش بسیار بالای صید تجاری است و بصورت تازه و یا خشک و نمکسود در بازارهای جهان عرضه میگردد.
صید ورزشی آن رواج دارد.
در آکواریومهای عمومی قابل نگهداری است.
■ وضعیت ذخایر ماهی سرخوی سبز
در سیاهه قرمز گونههای IUCN، دارای وضعیت "کمترین نگرانی" (LC) است.
■ بهداشت و بیماریهای ماهی سرخوی سبز
گزارش مسمومیت سیگواترا با مصرف این ماهی وجود دارد.
○ تصاویر و ویدئوهایی از ماهی سرخوی سبز:
|