■ دلفین سختدندان:
◄ نام علمی: Steno bredanensis
• بعضی اسامی مترادف: -
◄ نامهای انگلیسی: Rough-toothed dolphin و نیز: Steno
◄ سایر نامهای فارسی: دلفین زبردندان
◄ سایر کشورهای منطقه خلیج فارس و دریای عمان: عربی» دَخَّاس، دلفين قاسي الأسنان، تخس ذو أسنان قويَّة. پاکستان» ٹٹے دنداں والی ڈولفن
■ آرایهشناسی:
• رده: Mammalia (پستانداران)
• زیر رده: Eutheria (هودَدان)
• راسته: Artiodactyla (جفتسمسانان)
• زیرراسته: Odontoceti (آببازسانان دندان دار)
• فرو راسته: Cetacea (آببازسانان)
• خانواده: Delphinidae (دلفینیان)
• جنس: Steno (پوزهباریکها )
• گونه: Steno bredanensis (دلفین سختدندان)
■ پراکنش جهانی و خصوصیات زیستگاه:
• اقیانوس اطلس، مدیترانه، هند و آرام. خلیج فارس و دریای عمان.
• ساکن آبهای دریایی، مهاجر در اقیانوس
• ساکن آبهای گرمسیری، مختصات جغرافیایی: 90درجه شمالی تا 90 درجه جنوبی و 180 درجه غربی تا 180 درجه شرقی.
• از سطح تا عمق 3290متری دیده شده است.
• تا دمای 35 درجه دیده شده است.
■ ویژگیهای ظاهری:
• حداکثر طول: 280 سانتیمتر، حداکثر وزن: 150 کیلوگرم
• بینی بلند و باریک | سر مخروطی | بالههای سینهای به سمت عقب و امتداد بدن کشیده شده است. | باله پشتی 18 تا 28 سانتیمتر ارتفاع دارد. | لبها، حلق و شکم، بویژه در دلفینهای مسنتر به رنگ صورتی-سفید هستند. کنارههای بدن به رنگ خاکستری روشن و پشت و بالهء پشتی تیرهتر هستند. | دندانها متمایز و دارای سط زبری هستند که توسط برجستگیهای کوچک متعدد و نامنظم ایجاد شده است. | بین 19 تا 28 دندان در هر ربع فک دارند | . |
■ خصوصیات فیزیولوژیک و رفتاری:
• مهاجر در دریا، بیشتر در آبهای عمیقتر به سر میبرند.
• به نسبت اغلب دلفینها، بزرگجثه است. نرها بزرگتر از مادهها هستند.
• غذا بیشتر از سرپایان مثل هشتپا و اسکویید و ماهیانی مانند پهلونقرهای و دلفینماهی تامین میشود.
• در آبهای عمیقتر شکار میکنند.
• معمولا در گلههایی با حداقل 10 تا 20 عضو دیده میشوند که این تعداد ممکن است موقتا تا 100 عضو هم افزایش یابد.
• تشکیل گله با گونههای دیگر دلفین و نهنگ نیز در این گونه دیده شده است.
• مانند بعضی دلفینهای دیگر، رفتار شنا در امواج حاصل از قایقها در آنها دیده میشود.
• نمونههای منفرد و دور از جمع این دلفین هم دیده شده است.
• بسته به جغرافیا، مادهها در 6 تا 10 سالگی و نرها در 5 تا 10 سالگی بالغ میشوند.
• فصل جفتگیری و طول دوره بارداری نامشخص است. در هر زایمان تنها 1 نوزاد به دنیا میآورند.
• طول نوزاد در بدو تولد 1 متر است.
• حداقل پانزده دقیقه زیر آب میمانند.
• پژواکهای موقعیتیابی صوتی در آنها به شکل غیرمعمولی کوتاه است و بیش از 0.2 ثانیه طول نمیکشد و فرکانس پایینی بین 2.7 تا 256 کیلوهرتز دارند. آنها همچنین سوتهای طولانیتری با فرکانس بین 3 تا 12 کیلوهرتز میسازند.
• حداکثر سن، 32 سال است.
■ سایر توضیحات:
• در بعضی کشورها دارای صید تجاری است. گوشت آن به عنوان طعمه برای صید کوسهماهیان به کار میرود.
• در اسارت قابل نگهداری است.
• توسط کوسهماهیان و نهنگهای قاتل شکار میشود.
• مسمومیت بر اثر خوردن بادکنکماهیان در آنها دیده شده است.
■ آسیبها و تهدیدها:
• از نظر حفاظتی دارای وضعیت کمترین نگرانی (LC) است.
• جمعیت آن در بسیاری از نقاط جهان نامشخص است، بنظر میرسد در شرق اقیانوس آرام 150هزار از این گونه وجود داشته باشد.
• گاهی ناخواسته در تورهای صیادی گیر افتاده و کشته میشوند.
■ تصاویر و فیلمهای دلفین سختدندان: |